De nieuwe Europese regelgeving voor drones heeft flink wat voeten in de aarde, ook voor wat betreft de verhuur van onze systemen. In dit artikel leggen we uit waar u als klant mee te maken krijgt als u bij Skytools een drone wilt huren.

Voor ROC-light en ROC houders

De nieuwe Europese regelgeving vervangt de nationale Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen. Deze was tot 31 december 2020 van toepassing op zakelijke dronevluchten. Tot eind 2021 is echter voorzien in een overgangsregeling: drone-operators die nog in het bezit zijn van een geldige ROC-light ontheffing of ROC-vergunning kunnen blijven werken zoals ze gewend waren, op basis van hun bestaande beschikkingen.

Wie gebruik maakt van deze overgangsregeling, mag alleen vliegen met drones met een PH-registratie. Hier mag dus geen exploitantnummer naar Europees model op staan. Het is van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) namelijk niet toegestaan om gelijktijdig gebruik te maken van de oude en de nieuwe regelgeving: het is óf het een, óf het ander.

Het merendeel van onze drones die bestemd zijn voor de verhuur beschikt op dit moment nog over een PH-nummer. Deze drones kunt u dus blijven huren en inzetten zoals u gewend bent.

Voor dronevliegers in de Open categorie

Maakt u als drone-operator de overstap naar de Europese regelgeving? Of maakt u dit jaar uw start in de dronesector? Dan moet u ervoor zorgen dat de drones waarmee u vliegt voorzien zijn van een exploitantnummer. Dit nummer mag alleen worden aangebracht als de betreffende drone geen PH-registratie meer heeft.

Als u bij Skytools een drone huurt waarmee u volgens de Europese regels wilt gaan vliegen, dan moet tijdelijk uw eigen exploitantnummer (die u kunt aanvragen bij de RDW) worden aangebracht. We bieden voor de verhuur onder Europese regelgeving twee systemen aan (dus zonder PH-registratie): de DJI M300 RTK en binnenkort de DJI Mavic 2 Enterprise Advanced.

In deze situatie dient u te beschikken over het juiste EU dronebewijs (A1/A3, eventueel aangevuld met A2). Eventueel kunt u ook bij Skytools terecht om die te behalen. Wilt u een drone-operatie uitvoeren volgens de regels van de Specific categorie? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Klantvraag

Skytools houdt de klantvraag de komende tijd goed in de gaten. Als blijkt dat er behoefte is aan het huren van een systeem uit ons aanbod van PH-geregistreerde drones, maar dan met het nieuwe Europese exploitantnummer, dan zoeken we samen met u naar een oplossing.