In de toekomst zal het steeds vaker voorkomen dat drones vanuit een centrale meldkamer bediend worden, zonder dat er een piloot op locatie aanwezig hoeft te zijn. Daarbij speelt 5G mogelijk een sleutelrol. Skytools voerde onlangs vanuit de nieuwe Flight Operations Room een aantal eerste succesvolle testen uit.

Opmaat naar autonome operaties

Voor drones die buiten het zicht van de operator een taak uitvoeren zijn talloze toepassingen denkbaar. Zo zijn hulpdiensten geĆÆnteresseerd in de mogelijkheid om vanuit een meldkamer live mee te kunnen kijken met een drone die boven een calamiteit vliegt. Daarnaast zijn er tal van security-toepassingen denkbaar voor drones die vanuit een centraal punt bestuurd kunnen worden.

Ook voor industriƫle toepassingen is het wenselijk om op een goed moment dronemissies uit te kunnen voeren zonder dat er een piloot op locatie hoeft te zijn. Denk aan een dronebox van waaruit om de zoveel tijd automatisch een drone opstijgt om bijvoorbeeld een inspectie of volumemeting uit te voeren.

Om dat mogelijk te maken moet er via een live verbinding niet alleen meegekeken kunnen worden met een drone, maar moet men de drone idealiter ook op afstand kunnen besturen. Het nieuwe 5G netwerk maakt dat mogelijk: dankzij de hoge doorvoersnelheid en minimale vertraging van 5G kan degene die de drone bedient zich letterlijk aan de andere kant van de wereld bevinden.

Flight Operations Room

Om het op afstand aansturen van een drone in de praktijk te testen heeft Skytools een nieuwe Flight Operations Room ingericht. Op meerdere schermen kan een missie op afstand worden gevolgd en het is ook mogelijk om de controle over een drone over te nemen.

Zo is het mogelijk om vanuit de Flight Operations Room een mapping missie naar de drone te sturen of de drone zelfs volledig handmatig te besturen. Vanwege de EVLOS regelgeving moet er op locatie nog wel een gekwalificeerde dronepiloot aanwezig zijn, zodat die kan ingrijpen in het geval van onvoorziene omstandigheden.

In de toekomst voorzien we dat drones daadwerkelijk autonoom zonder piloot in de buurt kunnen gaan vliegen. Daar sorteren we met onze Flight Operations Room op voor. We heten u graag van harte welkom om een demonstratie bij te wonen.