Het kwaliteitsmanagementsysteem dat Skytools heeft ingevoerd ter ondersteuning van onze werkprocessen is onlangs door Kiwa bekroond met een ISO 9001 certificaat. Tevens is na vijf maanden hard werken aan de implementatie van een information security management system (ISMS) de informatiebeveiliging geborgd middels ISO 27001.

Kwaliteitsmanagement én informatiebeveiliging

ISO 9001 is een internationaal erkende norm op het gebied van kwaliteitsmanagement. De norm betreft onder andere de standaardisering en borging van werkprocessen. Ook de omgang met klanten en toeleveranciers maakt deel uit van de norm. Bedrijven met het predicaat ISO 9001 kunnen daarmee aan de buitenwereld aantonen dat ze kwaliteit en professionaliteit hoog in het vaandel hebben staan.

De ISO 27001 is een logisch vervolg op de ISO 9001. In deze norm worden de eisen voor de implementatie van beveiligingsmaatregelen gespecificeerd. Omdat Skytools soms te maken krijgt met mogelijk gevoelige data van klanten is besloten om ook deze norm te implementeren. Hiertoe hebben we in de afgelopen maanden onder meer een nieuw information security management system geïmplementeerd.

“Als toeleverancier van eindgebruikers in onder andere de industrie, hulpdiensten en petrochemie lag het voor ons voor de hand om werk te maken van het ISO 9001 certificeringstraject. Omdat informatiebeveiliging hoog op de agenda staat bij veel van onze klanten hebben we ervoor gekozen om ook meteen werk te maken van ISO 27001”, aldus Skytools-directeur Marko van Es.

ISO-normen voor drone-operaties

Naast de ISO 9001 en 27001 verdiept Skytools zich momenteel ook in de nieuwe ISO 21384 en 23665 normen voor drone-operaties. Van Es: “We willen deze normen niet alleen zelf als drone-operator implementeren, maar ook onze klanten gaan helpen bij het implementeren van deze normen. Het werken volgens vastgestelde en internationaal erkende procedures is een must voor de verdere professionalisering van de dronesector en we verwachten dan ook veel vraag naar deze nieuwe normeringen.”

De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) is een internationale organisatie die normen vaststelt. De organisatie is een samenwerkingsverband van nationale standaardisatieorganisaties in 163 landen. In Nederland is de NEN toegangspoort tot het ISO samenwerkingsverband.