Op dinsdagavond 5 mei 2020 vond ter gelegenheid van bevrijdingsdag en als dank aan zorgmedewerkers voor het eerst een unieke droneshow plaats in Rotterdam, nabij de Erasmusbrug. Skytools was betrokken bij de coördinatie van het luchtverkeer en het verzorgen van dronebeelden.

75 jaar vrijheid, ode aan de zorgmedewerkers

De show was een initiatief van kunstenaarscollectief Studio Drift, Dutch Creators en kunstorganisatie Mothership en werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad en Gemeente Rotterdam.

Het thema van de show betrof 75 jaar bevrijding. Begeleid door pianomuziek voerden driehonderd drones gelijktijdig een lichtvoorstelling uit. Ook werden zorgmedewerkers een hart onder de riem gestoken, middels het uitbeelden van een gigantisch kloppend hart. De show was vanuit de ramen van het Erasmus MC te volgen.

In verband met de coronamaatregelen werd de show niet vooraf aangekondigd, om er zodoende voor te zorgen dat er geen publiek richting de Kop van Zuid zou komen. In plaats daarvan werd de droneshow uitgezonden via een livestream, zodat mensen thuis ook mee konden genieten.

Coördinatie en beeldregistratie

Aan de uitvoering van de show ging veel voorbereiding vooraf. Zo werd in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een tijdelijke luchtruimsluiting ingesteld rondom de Kop van Zuid, waarvandaan de drones opstegen. De coördinatie van het onbemande luchtverkeer en de communicatie met de luchtverkeersleiding was in handen van Skytools.
Voor de veiligheid installeerde Skytools een tijdelijk drone detectie systeem, welke extern werd gemonitord.

Ook verzorgde Skytools de beelden voor de aftermovie tijdens de testdagen, welke tot stand kwamen in samenwerking met SkyLynx. De live beeldregistratie was in handen van Marters Media AERO en Frans Janssen van Luchtfilmproducties. Daartoe vroeg Skytools bij de ILT een speciale ontheffing aan om ‘s nachts te mogen vliegen in de CTR van Rotterdam The Hague Airport.

“We kijken tevreden en trots terug op deze samenwerking”, aldus Ivanka Kösters van Skytools. “Het is mooi om zoiets samen mogelijk te maken, zeker in deze tijden.”