DJI heeft een tweetal nieuwe payloads geïntroduceerd voor het Matrice 300 RTK systeem: de Zenmuse L1 LiDAR laserscanner en de Zenmuse P1 full-frame camera voor fotogrammetrietoepassingen. Beide payloads zijn binnenkort verkrijgbaar bij Skytools.

Zenmuse P1

De Zenmuse P1 is een camera die specifiek werd ontwikkeld met fotogrammetrie in het achterhoofd. Daartoe beschikt de camera over een lichtgevoelige full-frame sensor met een resolutie van 45 megapixels. Voor de belichting van de opnamen voorziet de camera in een global shutter. De camera is voorzien van een DL mount, wat wil zeggen dat dezelfde lenzen gebruikt kunnen worden als die voor de Zenmuse X7.

Via de Smart Controller is het mogelijk om verschillende typen missies uit te voeren, bijvoorbeeld geoptimaliseerd voor een tweedimensionale orthofoto of voor het maken van een 3D model. Gegevens over de RTK GPS-positie van de camera en de stand van de camera worden opgeslagen in de metadata van de fotobestanden, wat de verwerking in fotogrammetriesoftware versnelt en vereenvoudigt.

Zenmuse L1

De Zenmuse L1 biedt een LiDAR laserscanner in combinatie met een RGB camera. De LiDAR verwerkt tot 240.000 punten per seconde en biedt een verticale nauwkeurigheid van ca. vijf cm. Op het horizontale vlak is dat tien cm. Het bereik is maximaal 450 meter. Er kunnen per lichtpuls tot drie reflecties worden gemeten.

Dankzij de ingebouwde IMU worden de GNSS-positie en de stand van de LiDAR-module met grote nauwkeurigheid opgeslagen. De meetgegevens kunnen direct verwerkt worden in DJI’s Terra post processing software. Door de data van de laserscanner te combineren met opnamen van de RGB camera is het ook mogelijk om full color puntenwolken te genereren.

Beschikbaarheid

In combinatie met de Zenmuse L1 en Zenmuse P1 en de eerder uitgebrachte Zenmuse H20(T) inspectiecamera is de Matrice 300 RTK één van de meest veelzijdige industriële drones van dit moment.

Zowel de Zenmuse L1 LiDAR als Zenmuse P1 full-frame camera zijn binnenkort beschikbaar bij Skytools. U bent van harte welkom om de payloads te komen bekijken en de mogelijkheden te bespreken.

Voor wie meer wil weten over het uitvoeren van surveys en de verschillen tussen laserscannen en fotogrammetrie biedt Skytools de cursus Drone Survey Fundamentals aan.