Hoe kun je drones inzetten om stukken land in te meten? Hoe gaat het maken van 3D modellen middels fotogrammetrie en LiDAR in zijn werk? Welke nauwkeurigheid kun je behalen met drones en hoe verwerk je de ingewonnen ruwe data tot zinvolle informatie? Op deze en andere vragen krijg je antwoord gedurende de driedaagse opleiding Drone Survey Fundamentals die Skytools in samenwerking met Drone Survey School aanbiedt. De cursusdata voor het najaar van 2021 zijn 22/23/25 november. In 2022 wordt de cursus op 21/22/24 februari gegeven.

Drone Survey Fundamentals

Om herhaalbaar nauwkeurige metingen te verrichten met een drone is naast apparatuur ook theoretische kennis en praktijkervaring nodig. De aanschaf van een drone en bijbehorende software maakt je nog geen landmeter, net zoals de aanschaf van een gereedschapskist jou nog geen timmerman maakt.

De driedaagse opleiding Drone Survey Fundamentals behandelt alle theoretische en praktische inzichten die je nodig hebt om succesvolle en accurate metingen te verrichten op basis van dronedata. Na het volgen van deze cursus zullen veelgemaakte beginnersfouten tot het verleden behoren.

Voor wie

De opleiding Drone Survey Fundamentals is bedoeld voor niet-landmeetkundig geschoolden die de basisprincipes willen begrijpen van het verrichten van metingen met behulp van een drone.

Cursusinhoud

De cursus richt zich op het verkrijgen van een diepgaand begrip van de fundamentele principes achter fotogrammetrie, LiDAR, GPS en geodesie. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Geodesie: Coördinatensystemen, fundamentele berekeningen, verticale referentieniveaus, geoïden, sferoïden, kaartprojecties, nauwkeurigheid, precisie en resolutie.
  • Satellietpositionering: De werking van GPS/GNSS en methoden om de meest voorkomende fouten te elimineren, methoden om de nauwkeurigheid van GNSS te vergroten en hoe dit van toepassing is op meten met een drone.
  • Fotogrammetrie en LiDAR: We zullen kijken op hoe dit precies werkt, welke nauwkeurigheden kunnen worden verkregen, hoe je deze nauwkeurigheden kunt voorspellen en waar je op moet letten als je een drone, een camera en/of een LiDAR systeem aanschaft.
  • Survey Data: omvat alles wat je moet weten over de verschillende soorten data en eindproducten die met drones worden gemaakt. Je leert het verschil tussen vector- en rasterdatasets, verschillende soorten terreinmodellen, orthofotomozaïeken en 3D modellen en hoe deze datasets worden gemaakt.
  • Concurrerende technologieën: Een overzicht van de andere methoden en hun nauwkeurigheden om data te verzamelen en die ofwel concurrerend zijn met drone metingen dan wel aanvullend.
  • Dataverwerking: We zullen de stappen die nodig zijn voor de verwerking van drone fotogrammetrie gegevens in AgiSoft Metashape belichten met essentiële tips.

Duur en data

De opleiding duurt in totaal 3 dagen. De lessen zijn van 09:00 tot 17:00 bij onze locatie in Heinenoord.

Aanmelden kan via onderstaand formulier. Beschikbare data worden in het formulier weergegeven.

De training wordt verzorgd door Pieter Franken. Pieter heeft 30 jaar ervaring met landmeetkunde en metingen vanuit de lucht en weet alles van de theoretische en praktische aspecten die bij deze technologie komen kijken.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn € 1.700 per person (excl. btw) met een minimum van 4 deelnemers, inclusief lunch, hand-outs en het boek Drone Survey Fundamentals.

Aanmeldformulier

    22/23/25 november 2021

    21/22/24 februari 2022