Gespecialiseerde drone-operaties zoals inspecties, monitoring en surveillance stellen flink wat eisen aan een droneteam en hun apparatuur. Niet alleen kijken er bij dergelijke missies vaak meerdere mensen mee met het live camerabeeld vanuit de drone, ook kan het van belang zijn om op locatie data te verwerken, videobeelden via 4G door te zenden of radiocontact te onderhouden met een luchtverkeersleider of observer in het veld. De nieuwe drone command vehicle van Skytools voorziet in al deze gebruiksscenario’s en kan ook gebruikt worden als mobiele drone detectie unit.

Inspecties en mapping

Bij het uitvoeren van inspecties vanuit de lucht is het doorgaans van belang dat het inspectieteam live kan meekijken met het camerabeeld dat vanuit de drone naar het grondstation wordt gestreamd. Daartoe zijn er in de drone command vehicle meerdere grote beeldschermen geïnstalleerd. In de beschutting van het voertuig kan men daardoor ongestoord naar één of meerdere videostreams kijken.

In het geval dat er direct al een eerste bewerkingsslag uitgevoerd moet worden op de verkregen sensordata, bijvoorbeeld in het geval van het in kaart brengen van een groot stuk terrein, is de drone command vehicle uitgerust met een aantal krachtige computers. Het is ook goed om te weten dat de drone command vehicle een ingebouwde radiotelecommunicatie (RT) zendmast heeft: een vereiste voor de inzet van drones in het gecontroleerde luchtruim rondom de grotere vliegvelden.

Monitoring en surveillance

De drone command vehicle is ook ideaal voor situaties waarbij een drone langdurig in de lucht moet blijven, bijvoorbeeld ten behoeve van (verkeers)monitoring, beveiliging en surveillance. Dankzij het geïntegreerde Powerline-systeem is het mogelijk om een drone desgewenst uren achtereen te laten vliegen, tot tientallen meters hoogte. De kabeldrone uit het assortiment van Skytools kan bovendien uitgerust worden met een 30x optische zoomcamera, zodat u op elk detail kunt inzoomen.

Voor langdurige missies beschikt de drone command vehicle over een ingebouwde generator. Daarmee kunnen niet alleen de ingebouwde computers en beeldschermen van energie worden voorzien, ook is het mogelijk om drone-accu’s op te laden of uw eigen accessoires en mobiele telefoons in een stopcontact te steken.

Drone detectie

De drone command vehicle van Skytools is ook inzetbaar als mobiele drone detectie unit. Dankzij een geïntegreerde DJI AeroScope-ontvanger kan ca. 80% van al het droneverkeer in een straal van een paar kilometer rondom de drone command vehicle opgemerkt worden, in veel gevallen zelfs inclusief de locatie van de bestuurder van de drone.

Dat maakt de drone command vehicle ideaal als uitvalsbasis voor handhavers tijdens festivals, manifestaties, demonstraties en andere publieksevenementen waar illegaal vliegende of zelfs potentieel gevaarlijke drones geweerd moeten worden. Het AeroScope systeem geeft een waarschuwing op het moment dat er ergens een drone opstijgt en geeft direct de locatie, hoogte en vliegrichting door.

Live broadcasting

Een andere toepassing van de drone command vehicle is het live broadcasten van het camerabeeld vanuit de drone. Dankzij een dubbel uitgevoerde 4G-verbinding kunt u een betrouwbare videostream opzetten, bijvoorbeeld naar een commandocentrale of ten behoeve van het live streamen van luchtbeelden tijdens een evenement. 

Het spreekt voor zich dat de mogelijkheid tot livestreaming ook gecombineerd kan worden met het kabeldronesysteem, zodat u desgewenst urenlang op locatie een live beeldregistratie vanuit de lucht kunt verzorgen.

Meer informatie en demonstratie

Wilt u meer weten over de mogelijkheid om de drone command vehicle van Skytools te huren, of heeft u interesse in een door Skytools te bouwen maatwerkvoertuig? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of een demonstratie.