Bent u beheerder van kritieke infrastructuur die beschermd moet worden tegen gevaren van buitenaf? Bent u verantwoordelijk voor de beveiliging van grote evenementen? Of bent u werkzaam in de luchtvaartsector en zoekt u naar tools om het toenemende onbemande luchtverkeer in de gaten te houden? Dan heeft Skytools een innovatieve oplossing voor u: SAM (Skytools Airspace Monitoring). Tevens kan Skytools een Aerial Pentest voor u uitvoeren. 

Luchtruim monitoren

Het Nederlandse luchtruim wordt in toenemende mate gebruikt door op afstand bestuurde onbemande luchtvaartuigen (RPAS, in de volksmond drones). Het betreft hier zowel vluchten uitgevoerd door professionele drone-operators als dronevluchten van recreatieve aard. Dit brengt de nodige hoofdbrekens met zich mee voor partijen die belang hebben bij een veilig luchtruim, maar ook voor partijen die meer in algemene zin moeten kunnen inspelen op onvoorziene externe factoren.

Er is dan ook veel aan gelegen om een beter beeld te krijgen van wat er zoal aan drones rondvliegt in het luchtruim. Skytools heeft hiervoor een unieke oplossing ontwikkeld, in de vorm van een online portal waar u al het onbemande luchtverkeer rondom een voor u relevante locatie kunt monitoren. U hoeft hiervoor geen apparatuur aan te schaffen of onderhouden: daarom noemen we deze dienst SAM Skytools Airspace Monitoring.

24/7 standby

Als klant van onze SAM-oplossing krijgt u een eigen inlogcode waarmee u op ieder gewenst moment kunt inloggen op uw persoonlijke SAM-dashboard. Hierop wordt een kaart getoond waarop alle onbemande vliegbewegingen boven uw werkgebied zichtbaar zijn. Deze kaart is realtime: zodra er een drone opstijgt krijgt u een signaal en kunt u het verloop van de vlucht volgen. Verder ziet uw meldkamer relevante informatie om direct actie te ondernemen tegen een potentieel gevaar. Ook kunt u een historie benaderen en zien wat er in een specifieke tijdsperiode aan drones rondvloog.

Naast het SAM-dashboard kunt u ook profiteren van ons drone detectie-team dat 24/7 voor u klaarstaat. Het Sam Center wordt vanaf eind Q1 2019 24/7 bemand en ons team zorgt ervoor dat de te monitoren locatie’s goed wordt bestreken door onze speciale ontvangers en dat er zorg wordt gedragen voor het onderhoud van de detectiesystemen. Ook kan het SAM-team alarm slaan en contact opnemen met uw meldkamer, mocht daar aanleiding toe bestaan. De eerste SAM-C systemen zijn operationeel in de Randstad. Vanaf december 2018 zal SAM-C verder uitrollen en eind 2019 een groot deel van de Randstad bestrijken.

Mobiele detectie-unit

Onze oplossing voorziet ook in een mobiele drone detectie-unit. Deze is ideaal om tijdelijk een stuk luchtruim in de gaten te houden. Denk aan evenementen, demonstraties of andere gelegenheden waar veel mensen op af komen of op momenten dat er op een specifieke locatie een verhoogd veiligheidsrisico bestaat.

Momenteel is ons systeem in staat om ca. 80% van alle (consumenten)drones te detecteren. We verwachten dit spoedig uit te breiden naar 99% dekking. In overleg kunnen we aanvullend maatwerk leveren, zoals het geautomatiseerd crosschecken van serienummers van gedetecteerde drones met een lijst van drones waarvoor clearance is afgegeven.

Voor wie

De drone detectie-oplossing van Skytools is alleen beschikbaar voor overheden, organisaties die werkzaam zijn in de beveiligingsbranche en bedrijven die kunnen aantonen dat drones een specifiek gevaar vormen voor hun bedrijfsvoering. Denk aan:

  • ISPS-CODE GECERTIFICEERDE BEDRIJVEN
  • LUCHTVERKEERSLEIDING / VLIEGVELDBEHEERDERS
  • GEVANGENISWEZEN
  • POLITIE-EENHEDEN
  • BEVEILIGERS VAN PUBLIEKSEVENEMENTEN