Op 31 december 2020 is de Nederlandse regelgeving voor drones, bestaande uit de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen voor zakelijke drone-operators en de Regeling modelvliegen voor recreatieve dronevliegers, vervangen door een Europees stelsel van wetten en regels. Dat heeft nogal wat consequenties voor iedereen die (beroepsmatig) gebruik maakt van drones.

Bij Skytools bieden wij advies bij de stappen die u moet zetten om in de nieuwe situatie te kunnen gaan vliegen in de open category of de specific category, die – enigszins versimpeld – het ROC-light cq. het ROC gaan vervangen. 

Open category

Drone-operaties met een relatief laag risico komen in de open category te vallen. Daarbij volstaat het om een relatief eenvoudige theorie-opleiding te volgen en gebruik te maken van Cx-geclassificeerde drones. Afhankelijk van het gewicht van uw drone en het soort operatie dat u wilt uitvoeren komt u in een bepaalde risicocategorie terecht met bijbehorende operationele beperkingen. We adviseren u graag over de mogelijkheden en beperkingen van de open category. Tevens kunt u bij Skytools terecht voor piloot opleidingen en het kopen of huren van systemen waarmee u kunt vliegen in de open category.

Specific category

Dronevluchten met een wat hoger risico worden in de specific category ingedeeld. Hierbij dient uw organisatie te beschikken over een operationeel handboek met daarin informatie over uw organisatie, onderhoudsprogramma, opleidingen en procedures. Aan de hand van standaardscenario’s, PDRA’s en SORA’s kunt u vervolgens bepaalde typen drone-operaties uitvoeren. U kunt bij Skytools terecht voor specific category piloot opleidingen en toestellen waarmee u in deze categorie kunt vliegen. Bij Skytools kunnen we u adviseren in het traject naar de specific category en het opstellen van uw operationeel handboek.

Light UAS operator certificate

Voor bedrijven die meer vrijheid nodig hebben als het gaat om het type vluchten die ze uit willen voeren is er de mogelijkheid om een Light UAS operator certificate (LUC) te verkrijgen. Bedrijven die een LUC bemachtigd hebben kunnen aan de hand van SORA’s hun eigen operaties beoordelen op risico’s en zelf mitigerende maatregelen toepassen. Momenteel zijn wij bezig om ons eigen LUC certificaat te verkrijgen. In de toekomst kan Skytools kan u helpen bij het verkrijgen van uw LUC-certificaat.

Wilt u meer weten over de Europese drone-regelgeving? Lees dan dit artikel met achtergrondinformatie.