Op 31 december 2020 wordt de Nederlandse regelgeving voor drones, bestaande uit de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen voor zakelijke drone-operators en de Regeling modelvliegen voor recreatieve dronevliegers, vervangen door een Europees stelsel van wetten en regels. Dat heeft nogal wat consequenties voor iedereen die (beroepsmatig) gebruik maakt van drones.

Bij Skytools volgen we de ontwikkelingen op de voet en spelen we een actieve rol als het gaat om het implementeren van de nieuwe situatie bij drone-operators. Daardoor kunnen we u adviseren als het gaat om de stappen die u moet zetten om in de nieuwe situatie te kunnen gaan vliegen in de open category of de specific category, die – enigszins gechargeerd – het ROC-light cq. het ROC gaan vervangen. 

Open category

Drone-operaties met een relatief laag risico komen in de open category te vallen. Daarbij volstaat het om een relatief eenvoudige theorie-opleiding te volgen en gebruik te maken van CE-geclassificeerde drones. Afhankelijk van het gewicht van uw drone en het soort operatie dat u wilt uitvoeren komt u in een bepaalde risicocategorie terecht met bijbehorende operationele beperkingen. We adviseren u graag over de mogelijkheden en beperkingen van de open category. Tevens kunt u bij Skytools terecht voor het kopen of huren van systemen waarmee u kunt vliegen in de open category.

Specific category

Dronevluchten met een wat hoger risico worden in de specific category ingedeeld. Hierbij dient uw organisatie te beschikken over een operationeel handboek met daarin informatie over uw organisatie, onderhoudsprogramma, opleidingen en procedures. Aan de hand van zogenaamde standaardscenario’s kunt u vervolgens bepaalde typen drone-operaties uitvoeren. Bij Skytools kunnen we u adviseren in het traject naar de certified category en het opstellen van uw operationeel handboek.

Light UAS operator certificate

Voor bedrijven die meer vrijheid nodig hebben als het gaat om het soort vluchten dat ze uit willen voeren komt er de mogelijkheid om een Light UAS operator certificate (LUC) te verkrijgen. Operators die onder dit regime vallen kunnen aan de hand van zogenaamde SORA’s hun eigen operaties beoordelen op risico’s en zelf mitigerende maatregelen voorstellen. Skytools kan u helpen bij het verkrijgen van het LUC-certificaat.

Wilt u meer weten over de Europese drone-regelgeving? Lees dan dit artikel met achtergrondinformatie.