Wilt u dit jaar nog als dronepiloot aan de slag met operaties in de Specific categorie? Dan vormt de pilot opleiding STS-01 een goede basis. Deze opleiding bereidt u niet alleen voor op dronevluchten in de bebouwde omgeving volgens EASA standaardscenario 01, maar ook op andersoortige dronevluchten in de Specific categorie.

Het EASA standaardscenario 01 (STS-01) is bedoeld voor dronevluchten met zwaardere systemen boven bebouwing, in het zicht van de piloot (VLOS). Dit is bijvoorbeeld van toepassing als u inspecties wilt uitvoeren in bevolkt gebied met een drone die meer weegt dan 2 kg / 4 kg (afhankelijk van de beschikbaarheid van een Cx-label). Op dat moment valt u al snel buiten de limieten van de Open categorie. U krijgt dan automatisch te maken met de Specific categorie, waarbij er strengere eisen worden gesteld aan zowel piloot als organisatie.

Weliswaar kan de Inspectie Leefomgeving en Transport pas vanaf begin december 2021 autorisaties afgeven voor dit standaardscenario, toch is het zinvol om nu alvast de pilot opleiding STS-01 te volgen. De kennis die u opdoet tijdens deze opleiding is namelijk ook toepasbaar bij het uitvoeren van andersoortige drone-operaties in de Specific categorie, op basis van een SORA of PDRA.

Met andere woorden: de pilot opleiding STS-01 die Skytools in samenwerking met Dutch Drone Academy verzorgt is een prima basis voor uiteenlopende dronewerkzaamheden die in de Specific categorie mogen worden uitgevoerd.

Meer informatie over de pilot opleiding STS-01 vindt u op deze pagina.