De opleiding tot RPA-L dronepiloot is de meest uitgebreide opleiding die u kunt volgen. Aan de orde komen onderwerpen als wet- en regelgeving, de werking van een onbemand luchtvaartuig, meteorologie en vluchtvoorbereiding. Daarnaast krijgt u een praktijktraining die u voorbereidt op het daadwerkelijk vliegen met een drone tot 25 kg. Ook het adequaat reageren op onverwachte situaties komt aan bod.

Met het RPA-L op zak kunt u complexere of risicovollere vluchten uitvoeren dan mogelijk is met het ROC-light. Denk aan het vliegen boven industriegebieden of in de nabijheid van bebouwing. Voorwaarde is wel dat de organisatie van waaruit u dat doet ROC-gecertificeerd is en dat u vliegt met gekeurde toestellen.

De cursus voor een RPA-L (Remote Pilot License) piloot bestaat uit een theoriedeel (4 dagen) en een praktijkdeel (1 dag). We toetsen u daarna zowel op het theoretische gedeelte als op het praktische gedeelte. Daarnaast moet u met goed gevolg een medische keuring doorlopen.

Wanneer de piloot medisch fit wordt verklaard, wordt er een LAPL medisch certificaat afgegeven. Met de certificaten van het succesvol afronden van de RPA-L cursus en het LAPL medisch certificaat kunt u vervolgens een RPA-L licentie aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Kosten theoriedeel+examen

De kosten voor de RPA-L theorie + examen bedragen € 1.695,- (excl. BTW). De RPA-L theoriecursus bij Skytools Academy is inclusief:

  • Actuele ICAO Nederlandse luchtvaartkaart;
  • Lesmateriaal;
  • Vier cursusdagen;
  • Theorie-examen;
  • Lunch.

Kosten praktijkdeel+examen

Na het succesvol afronden van het theorie-examen wordt begonnen met de praktijklessen. De cursist wordt begeleid door een geaccrediteerde instructeur waarbij aandacht wordt besteed aan onder andere:

  • Veiligheid;
  • Vluchtvoorbereiding;
  • Checklists;
  • Vluchtuitvoering;
  • Bijzondere handelingen en noodprocedures.

Het aantal benodigde dagdelen is afhankelijk van de cursist en zijn/haar ervaring. De instructeur bepaalt wanneer de cursist klaar is voor het praktijkexamen.

Onderstaand vindt u een overzicht van de kosten (excl. btw) voor het praktijkgedeelte:
Dagdeel Praktijk €449,00.
Praktijkexamen €599,00
Herexamen €175,00

ROC-light conversiecursus

Indien u binnen 2 jaar na uw ROC-Light examendatum besluit om u te laten omscholen tot RPA-L piloot, dan biedt Skytools Academy een conversiecursus aan. In plaats van 4 dagen theorie wordt uw kennis in 2 dagen op het RPA-L niveau gebracht. Hiermee bespaart u tijd en kosten. Na het succesvol afronden van het theorie-examen wordt het praktijkgedeelte opgestart.

Conversie theorie + examen: €1299